Back to Top

Alles over Megchelen

Bezienswaardigheden

 

In en rondom Megchelen (ook in Duitsland) zijn er een aantal interessante bezienswaardigen.  

 

 

 

Landfort1

Huis Landfort

Huis Landfort is een uit 1250 daterend historische buitenplaats, noordelijk gelegen van Megchelen aan de Duitse grens. Huis Landfort valt nu onder Stichting Erfgoed Landfort (sEL). De stichting stelt zich als algemeen doel om de historische buitenplaats Landfort op verantwoorde wijze te bewaren voor het nageslacht. Het landhuis wordt omgeven door een fraai parkbos met bijzondere bomen en veel water. Het huis en de tuin binnen de gracht zijn niet toegankelijk voor het publiek. In het omliggende park kan gewandeld worden. Het terrein is licht glooiend, mooi om te fietsen.  

 

www.erfgoedlandfort.nl   /  Adres: Landfortseweg 4   /   Geldersch Landschap & Kastelen

 

 

 

KampReesmonument

Herdenkingsmonument Kamp Rees

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er in Rees, net over de grens in Duitsland een werkkamp waar mensen onder embarmelijke omstandigheden moesten leven en werken. Vanaf eind 1944 wisten er mensen te ontkomen uit het kamp, zij werden over de grens in Megchelen opgevangen. Ieder jaar is er een herdenkingstocht waarbij van Megchelen naar Rees gewandeld wordt en weer terug.

 

Adres: Kruispunt Julianaweg – Geerdink Johanninkweg

 

 

 

Moezenkottel1

Moezenköttel

Aan het Asbroek, in het buitengebied van Megchelen, ligt een kleine woning welke vlak na de tweede wereldoorlog diende als noodwoning omdat veel woningen in Megchelen vernietigd waren tijdens de oorlogsjaren. In de loop der jaren is het huisje geheel vervallen geraakt en zelfs gebruikt als veestalletje. Om de geschiedenis levend te houden is het huisje in 2013/2014 geheel gerestaureerd. Een bezoekje aan de Moezeköttel is zeker de moeite waard! 

 

Moezenköttel.nl  / Adres: Asbroek 2a

 

 

 

Luistersteen

Luistersteen Liberationroute

Sinds de zomer van 2013 ligt er aan het Oranjeplein een zogenaamde luistersteen welke onderdeel uitmaakt van de Liberationroute. Op de steen staat een telefoonnummer, wanneer u dit nummer belt krijgt u het bijzondere verhaal van Megchelen in de tweede wereldoorlog te horen.  Voor meer informatie over luisterstenen en de liberationroute:

 

www.liberationroute.nl  /  Adres: Oranjeplein 

 

 

 

LandkruisLandkruis

Een plek van bezinning in het mooie Achterhoekse landschap rondom Megchelen. Om even uit te blazen tijdens een fietstocht en even bewust stil te staan bij alles waar u dankbaar voor bent. Een keer per jaar wordt er een kleine plechtigheid gehouden. De plechtigheid is jaarlijks op de tweede zondag in september.

 

Adres: Nieuweweg