Op zaterdag 17 september 2022 heeft de officiële opening plaatsgevonden van de zonnedaken van Energiek Megchelen. De zonnedaken zijn in juli geïnstalleerd en leveren inmiddels duurzame energie aan het elektriciteitsnet. Ruim 275 zonnepanelen wekken jaarlijks meer dan 90.000 kWh aan groene stroom op, genoeg voor het elektriciteitsverbruik van ruim 30 huishoudens.

 

Meer dan vijftig inwoners in en om Megchelen hebben voor dit project samen een bedrag ingelegd. Hiermee is op twee grote daken in Megchelen een collectief zonnedak gerealiseerd. De coöperatie Energiek Megchelen is eigenaar van de installaties en verkoopt de groene stroom aan een energiemaatschappij. De inwoners zijn lid geworden van de coöperatie, delen daarmee in de opbrengsten en nemen samen beslissingen over het project en over de activiteiten van de coöperatie. Op die manier komen de verdiensten van het project zoveel mogelijk lokaal terecht en dragen inwoners samen bij aan een duurzamere Achterhoek.

 

Het project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage via de landelijke Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE), een subsidie van de provincie Gelderland en een bijdrage van de gemeente Oude-IJsselstreek. Agem heeft de begeleiding van het project verzorgd.

 

Heeft u vragen over dit project? Neem dan contact op met Cor Zachariasse, de secretaris van Energiek Megchelen. Dit kan via e-mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of telefoon (06-53946919). Meer informatie over dit project is ook te vinden op www.energiekmegchelen.nl.